Leírás
Európa egyik legrégebbi kultúrszőlője, német (rheingaui) eredetű, első említése 1435. Bora jellegzetesen karcsú, magas savú, citrusos aromatikájú, zöldalmás, sárgabarackos, esetleg virágos ízjegyek jellemzik; minden szárazsági fokon kiváló minőségre képes, majd az évek során olajos, petrolos tónusokat is felvehet. Nálunk a vulkanikus talajon a gyümölcsösség és izgalmas háttér petrolosság gazdagság beltartalommal és a termőhely félreismerhetetlen mineralitásával párosul.
Világszerte elterjedt és népszerű, hazai területe nagyjából 1200 ha.
Az érlelődés képessége általában is jellemző az ebből a fajtából készülő borokra, amit a mi tételeink is bizonyítanak.
Ami a szőlőt illeti, Ábrahámhegy Körmic-Berger dűlő határában, déli fekvésű, a Balatont néző, északról és nyugatról erdős dombokkal körül ölelt területen fekszik az az alig több mint fél hektár, aminek kisebb része Rajnai rizling, nagyobb része a gyöngyözőbort adó Hárslevelű szőlőnk. Mindkét fajtát 2015 Mikulás napján telepítettük, így a 2018-s évjáratot az első igazán értékelhető termésnek tekintjük. Az oltványok mindkét fajtánál Andauból származnak. Ennek, a gondosan előkészített talajnak és a kézi telepítésnek köszönhetően a növények meseszerű életerővel burjánzanak. Mind a Hárslevelűn, mind pedig a Rajnain machétával (☺) végezzük a zöldmunkát, nem kevés fáradtság árán. Egyelőre nem terheljük a növényeket, még ha az erőteljes növények el is bírnák és a későbbiekben sem tervezzük ezt. 6-7 rügyön, az egyéves hajtásokon egyelőre 1-1 fürtöt hagyunk
A rajnai szüretnél bevárjuk a botritiszesedés beindulását. Addig várunk a szürettel, amíg a fürtök kb 10-15%-nál már jelen van a botritisz. Érzésünk szerint ez jelentősen mélyíti, teltebbé teszi a bort. Maradék cukrot azonban egyelőre nem hagyunk.
Fajélesztős, irányított erjesztéssel dolgozunk, kóracél tartályban lefolytatva, mind az erjesztést, mind az érlelést. Az acélt azonban mielőbb elhagytuk és a szükséges derítés és szűrés után palackoztunk.
Csillagfogó 2018 | |
Fajta | száraz, fehér bor |
Alkohol tartalom | 12% |
Javasolt fogyasztási hőmérséklet | 8-10 °C |
Jellemzői | „Világos citromsárga szín. Nagyon elegáns, kifejezetten citrusos illat, üdeséggel és mégis egy kis petrolos palackos érleltséggel is. Feszes szerkezetű, vibráló savtartalmú, kissé karcsú, de élénk ízvilágú bor, izgalmas fanyar utóízzel. „1 1A Vince magazin vaktesztes kóstolásán kiváló minősítést kapott. |
Csillagfogó 2019 | |
Fajta | száraz, fehér bor |
Alkohol tartalom | 13% |
Javasolt fogyasztási hőmérséklet | 8-10 °C |
Jellemzői | harmonikus, „kerek” bor, minerális, petrolos, florális illatok és ízek mellett, kellemes, élénk savakkal, enyhe citrusos jegyekkel |
Csillagfogó 2020 | |
Fajta | száraz, fehér bor |
Alkohol tartalom | 13% |
Javasolt fogyasztási hőmérséklet | 8-10 °C |
Jellemzői | Harmonikus, kerek bor, gyönyörű egyensúlyban a magas alkohol, a magas extrakt tartalom és az ehhez tökéletesen illeszkedő savak. Virágos jegyek mellett citrusosság és már egészen korán megjelenő petrolosság. |
Értékelések
Még nincsenek értékelések.