Akció!

Olaszrizling 2017 – Egy „külön” kategória

9900 Ft20000 Ft A megadott árak tartalmazzák az ÁFA-t

2022-ben, 5 évvel a kezdetek után, ha még óvatosan is, de kijelenthetjük, hogy az első, 2017-s Olaszrizling tételünk nagyszerű itallá érett. Szűz kéz – lehetne mondani – és igaz is. Akkor szeptember 21-én kipróbáltuk, milyen ha héjon áztatjuk a szőlőt. Nem is akármeddig, 2 teljes napot. Őszinte vágyunk volt, hogy az Olaszrizlingből „Nagy bort” készítsünk. Egyelőre azt tudjuk kijelenteni, hogy ezzel a tétellel jó úton vagyunk. Az intenzív fajtajellegen kívül érett trópusi gyümölcsök özöne jelentkezik a borban, különösen az ízvilágban. 

Cikkszám: olaszrizling-2017 Kategória:

Leírás

Nem kimondottan aromatikus fajta,közepes testtel és savtartalommal. A nevén kivül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok és nem is hasonlítanak.Közép-európai, kárpát medencei szőlőfajtának tartják. Különböző néven lehet vele találkozni a környező országokban. Horvátországban  grasevinaként az ország fő szőlőfajtája kb. 8500 hektárral, Ausztriában  welschriesling néven terjedt el, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha. A belőle készült borra leggyakrabban a citrusos, gyümölcsös, mandulás, zöld almás ízjegyek jellemzők.

Badacsonyban az Olaszrizling kötelező. A borvidék egyik fontos fajtája. Arra törekszünk, hogy az ábrahámhegyi adottságokat hangsúlyozva, az olaszrizlingben is előtérbe kerüljön a vulkanikus talajból eredő sósság és a lassan 40 éves, jó karban lévő ültetvényünk ízgazdagsága. Déli lejtőnkön a savakra kell vigyáznunk és törekedni a teljes beérésre. Ezt a szokásosnál határozottabb hozamkorlátozással érjük el.

Mindezeknek köszönhetően a boraink hosszú életűek és a korral egyre teltebbé, gazdagabbá válnak.

2016-ban vettük meg a 0,6 ha nagyságú szőlőt, amit 2017 óta mi művelünk. Az ültetvényt folyamatosan újítjuk fel, pótoljuk. Amikor átvettük a területet, a terhelést jelentősen csökkentettük, kevesebb, mint felére. Ez egyértelműen a minőség javára vált. Így jobban érvényesülhetnek a szerintünk kiváló talajadottságok is.

Napforditó 2017
Fajta száraz, fehér bor
Alkohol tartalom 12,5%
Javasolt fogyasztási hőmérséklet 8-10 °C
Jellemzői karakteres, virágos, citrusos, olajos, vastag textúrájú, keserű mandulás, érett trópusi gyümölcsös ízvilág

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Olaszrizling 2017 – Egy „külön” kategória” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük