Akció!

Olaszrizling 2018, 2019 – ásványosság, mandula és virágok kavalkádja

7600 Ft15100 Ft A megadott árak tartalmazzák az ÁFA-t

Badacsonyban az Olaszrizling kötelező. A borvidék bora. Arra törekszünk, hogy az ábrahámhegyi adottságokat hangsúlyozva az olaszban is előtérbe kerülhessen a vulkanikus talajból eredő sósság és a mi esetünkben, a közel 40 éves ültetvény ízgazdagsága. A savakra kell vigyáznunk és törekedni a teljes beérésre. Ezt a szokásosnál határozottabb hozamkorlátozással érjük el, ami azért az olaszrizling ültetvényekre nem annyira jellemző. Mindezeknek köszönhetően a boraink hosszú életűek és a korral csak egyre teltebbé, gazdagabbá válnak. 

A 2019-s tételből az október elején is élénk savain örömködve, készítettünk gyöngyözőbort is, ami az ízgazdagsággal párosulva igazán egyedi élményt nyújt. 

Cikkszám: olaszrizling-2018-2019 Kategória:

Leírás

Nem kimondottan aromatikus fajta,közepes testtel és savtartalommal. A nevén kivül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok és nem is hasonlítanak.Közép-európai, kárpát medencei szőlőfajtának tartják. Különböző néven lehet vele találkozni a környező országokban. Horvátországban  grasevinaként az ország fő szőlőfajtája kb. 8500 hektárral, Ausztriában  welschriesling néven terjedt el, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha. A belőle készült borra leggyakrabban a citrusos, gyümölcsös, mandulás, zöld almás ízjegyek jellemzők.

2016-ban vettük meg a 0,6 ha nagyságú szőlőt, amit 2017 óta mi művelünk. Az ültetvényt folyamatosan újítjuk fel, pótoljuk. Amikor átvettük a területet, a terhelést jelentősen csökkentettük, kevesebb, mint felére. Ez egyértelműen a minőség javára vált. Így jobban érvényesülhetnek a szerintünk kiváló talajadottságok is.

Napfordító 2018
Fajta száraz, fehér bor
Alkohol tartalom 13%
Javasolt fogyasztási hőmérséklet 8-10 °C
Jellemzői „Érett körtét és almát idéző, közepesen intenzív, fejlődő illat. Kóstolva telt, selymes textúrájú, élénk savtartalmú és jó arányú bor. Utóíze diós, mandulás, némileg kesernyés.”1
1A Vince magazin vaktesztes kóstolásán kiváló minősítést kapott.
Napfordító 2019
Fajta száraz, fehér bor
Alkohol tartalom 13,5%
Javasolt fogyasztási hőmérséklet 8-10 °C
Jellemzői virágos, enyhén sós illat, citrusos, mandulás ízvilág
Napfordító 2019
Fajta száraz, fehér gyöngyözőbor
Alkohol tartalom 12%
Javasolt fogyasztási hőmérséklet 6-8 °C
Jellemzői friss, virágos, citrusos, az apró buborékok kellemesen olvadnak az ember szájában

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Olaszrizling 2018, 2019 – ásványosság, mandula és virágok kavalkádja” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük