Csillagfogó 2019

3900 Ft A megadott árak tartalmazzák az ÁFA-t

A 19-es évjárat rajnaija egyelőre szolidabb karakterű, de ugyancsak jellemzően rajnais és gyönyörű egyensúlyú bor. Nagyon kellemes, élénk savakkal, enyhe citrusos jegyekkel. Ebben a borban a minerális és petrolos illatok és ízek mellett florális illatok is megnyilvánulnak, kedvesebbé mégis összetettebbé téve az első benyomást.

Jellemzői: harmonikus, „kerek” bor, minerális, petrolos, florális illatok és ízek mellett, kellemes, élénk savakkal, enyhe citrusos jegyekkel

Out of stock

SKU: csillagfogo-2019 Category: Tag:

Description

Európa egyik legrégebbi kultúrszőlője, Német (rheingaui) eredetű, első említése 1435. Bora jellegzetesen karcsú, magas savú, citrusos aromatikájú, zöldalmás, sárgabarackos, esetleg virágos ízjegyek jellemzik; minden szárazsági fokon kiváló minőségre képes, majd az évek során olajos, petrolos tónusokat is felvehet. Nálunk a vulkanikus talajon a gyümölcsösség és izgalmas háttér petrolosság gazdag beltartalommal és a a termőhely félreismerhetetlen mineralitásával párosul.

Világszerte elterjedt és népszerű, hazai területe nagyjából 1200 ha.
A mi napsütötte Körmic-dűlőnket Ábrahámhegyen talán a Rajnai rizling szereti a legjobban. Gyönyörű, évről-évre egyre teltebb, folyamatosan kiteljesedő boraink születnek már ötödik éve ebből a fajtából. Az érlelődés képessége általában is jellemző az ebből a fajtából készülő borokra, amit a mi tételeink is bizonyítanak.

Ami a szőlőt illeti, Ábrahámhegy Körmic-Berger dűlő határában, déli fekvésű, a Balatont néző, északról és nyugatról erdős dombokkal körülölelt területen fekszik az az alig több mint fél hektár, aminek kisebb része Rajnai rizling, nagyobb része a gyöngyözőbort adó Hárslevelű szőlőnk. Mindkét fajtát 2015 Mikulás napján telepítettük. Az oltványok mindkét fajtánál Andauból származnak. Ennek, a gondosan előkészített talajnak és a kézi telepítésnek köszönhetően a növények meseszerű életerővel burjánzanak. Mind a Hárslevelűn, mind pedig a Rajnain machétával (☺) végezzük a zöldmunkát, nem kevés fáradtság árán. Egyelőre nem terheljük a növényeket -még ha az erőteljes növények el is bírnák- és a későbbiekben sem tervezzük ezt. 6-7 rügyön, az egyéves hajtásokon egyelőre 1-1 fürtöt hagyunk.

A rajnai szüretnél bevárjuk a botritiszesedés beindulását. Addig várunk a szürettel, amíg a fürtök kb. 10-15%-nál már jelen van a botritisz. Érzésünk szerint ez jelentősen mélyíti, teltebbé teszi a bort. Maradék cukrot azonban egyelőre nem hagyunk.
Fajélesztős, irányított erjesztéssel dolgozunk, kóracél tartályban lefolytatva, mind az erjesztést, mind az érlelést. Az acélt azonban mielőbb elhagytuk és a szükséges derítés és szűrés után palackoztunk.

Additional information

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet

8-10 °C

Alkohol tartalom

13%

Fajta

Fehér, Száraz

Űrtartalom

0,75l