Description
Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. A nevén kivül semmi köze a rajnai rizlinghez. Nem rokonok és nem is hasonlítanak. Közép-európai, kárpát medencei szőlőfajtának tartják. Különböző néven lehet vele találkozni a környező országokban. Horvátországban grasevinaként az ország fő szőlőfajtája, kb. 8500 hektárral. Ausztriában welschriesling néven terjedt el, a magyarországi termőterülete pedig 3800 ha. A belőle készült borra leggyakrabban a citrusos, gyümölcsös, mandulás, zöld almás ízjegyek jellemzők.
Badacsonyban az Olaszrizling kötelező. A borvidék egyik fontos fajtája. Arra törekszünk, hogy az ábrahámhegyi adottságokat hangsúlyozva, az olaszrizlingben is előtérbe kerüljön a vulkanikus talajból eredő sósság és a lassan 40 éves, jó karban lévő ültetvényünk ízgazdagsága. Déli lejtőnkön a savakra kell vigyáznunk és törekedni a teljes beérésre. Ezt a szokásosnál határozottabb hozamkorlátozással érjük el.
Mindezeknek köszönhetően a boraink hosszú életűek és a korral egyre teltebbé, gazdagabbá válnak.
2016-ban vettük meg a 0,6 ha nagyságú szőlőt, amit 2017 óta mi művelünk. Az ültetvényt folyamatosan újítjuk fel, pótoljuk. Amikor átvettük a területet, a terhelést jelentősen csökkentettük, kevesebb, mint felére. Ez egyértelműen a minőség javára vált. Így jobban érvényesülhetnek a szerintünk kiváló talajadottságok is.