Fedezd fel
a Badacsonyi Borvidék új arcát
est. 2017
A Szer-Elem Szőlőskert rövid története
Mindketten – akkor még idegenként – beiratkoztunk a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola egyéves szőlész-borász képzésére. Valószínűleg egyikünk sem sejtette, hogy életünk fordulópontjához közelítünk.
Egy új élet kezdete – közös telepítés
Sikeres vizsgát tettünk mindketten (bár én a kémiavizsgámat jelentős részben Gábornak köszönhetem 😉(Krisztina))
Mikulás napján, december 5-én már együtt telepítettük Hárslevelű és Rajnai Rizling ültetvényünket.
Bővül a birtok
A 0,6 hektár, 30 éves Olaszrizling ültetvényünket már együtt vásároltuk meg a meglévő területünk déli szomszédságában.
Első önálló szüretünk – kevés szőlő, ami részben a vadaknak részben a túlterhelt tőkéknek köszönhető.
Levontuk a következtetést: a szőlőművelést, zöldmunkát teljes egészében saját kezünkbe vesszük. A megvalósítást -7 fokban kezdtük januárban a metszéssel.
május 9. egy „diákszerelem” beteljesedése
Összeházasodtunk a kertünkben. 😊 Noha nagyon hideg napunk volt, a meghívott csaknem 100 vendég egyöntetű véleménye alapján csodás, fénnyel átszőtt élmény volt mindannyiunknak.
szeptember 21. szürettel születtünk
Első értékelhető szüretünk napja. Innen ered első borunk neve is, a Napfordító
… és megszületett birtokunk neve is – Szer-Elem Szőlőskert!
Közös telepítésünk, közös vállalkozásunk sikere – Első termés a Hárslevelűből és a Rajnai rizlingből
A Hárslevelű és Rajnai rizling szűztermését szüreteltük ebben az évben.
Tanítómesterünk a Hárslevelű. A sok eső, a soraljművelés és munkaerő hiánya, a felnővő gaz miatt, a vékonyhéjú, érzékeny szőlő termésének csaknem kétharmada elveszett.
Minden rosszban van valami jó is! Na meg ha elvégzed, amit el kell, akkor azért néha nyílik újabb ajtó…A Hárslevelűből gyöngyözőbort készítünk, ami a Holdfénylopó nevet kapja. A Holdfénylopó végül is nagy siker lett. Úgy döntünk, hogy a 2019-es szüretelésű Olaszrizlingből is készítünk gyöngyözőbort.
A Rajnai kezdi mutogatni mennyire jól érzi magát a területen – nagy borok reménye születik!
Az év során megismerkedünk Olivérrel, aki nagyszerű, a növények kíméletes művelésén alapuló művelési módot mutat nekünk.
Éljen a „szelíd metszés” és azóta is kiváló segítőnk Olivér!
Irány a biogazdálkodás
Ragadozó atkákat telepítettünk.
Kitűnő termés – kiváló borok
Megszületik az első, hordót is látott csendes Hárslevelünk.
Több borkóstolót is tartunk a budapesti Speakeasy Pub-ban.
december 28. Félix és Rosie
Örökbe fogadunk két menhelyi németjuhász kölyköt. Nehéz időszak, türelempróba.
A nagy vadkár éve – kevesebb, de igazán minőségi termés! Kivéve talán a Hárslevelűnél, ahol a művelésmód váltás gondolkodóba ejtette a növényeket. A Hárslevelűnél áttértünk a Tokajban is szokásos karos művelésmódra.
Folytatjuk….
A biogazdálkodás mellett döntöttünk, a permetezés már ennek megfelelően megy.
Első borvacsoránk az ócsai Sarokház étteremben
5 fogásos menü mellé 6 féle borunkat kínáltuk.
Bár még épül a házunk…
Nomád körülmények között egy kedves barát házaspárnak megtartottuk első borkóstolónkat a hegyen… Boldog házassági évfordulót!
„Imádjuk a szőlőt, szerintem kevés ember élvezi ennyire az ott végzett kemény munkát, mint mi. Januárban a metszést például úgy tekintjük, mintha szobrászkodnánk, tulajdonképpen alkotunk, és ezt nagyon élvezzük, még akkor is, ha mondjuk mínusz 7 fokban tesszük mindezt.”
Gábor
csapatunk
Ismerj meg minket
Csatlakozz a borainkat kedvelők közösségéhez, kóstold az elsők között az új tételeket és gyere el kóstolóinkra !!
A borkészítés folyamata
Az ültetvénytől a palackig
Még építkezünk Ábrahámhegyen, így jelenleg a minél magasabb minőségű szőlő megtermelésére koncentrálunk, mivel úgy gondoljuk igazán jó bor csak igazán jó minőségű szőlőből készíthető. Ennek érdekében megtanultuk a szelíd metszést, ragadozó atkákat telepítettünk és 2022-ben elindultunk a biogazdálkodás rögös útján. Mostanra sikerült megtalálnunk azt a pincészetet, ahol a borásszal szoros együttműködésben tudjuk előállítani Szer-Elem borainkat.