Fedezd fel

a Badacsonyi Borvidék új arcát

est. 2017

A Szer-Elem Szőlőskert rövid története

Újra az iskolapadban – avagy ugrás az Ismeretlenbe

Mindketten – akkor még idegenként – beiratkoztunk a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola egyéves szőlész-borász képzésére. Valószínűleg egyikünk sem sejtette, hogy életünk fordulópontjához közelítünk.

Egy új élet kezdete – közös telepítés


Sikeres vizsgát tettünk mindketten (bár én a kémiavizsgámat jelentős részben Gábornak köszönhetem 😉(Krisztina))


Mikulás napján, december 5-én már együtt telepítettük Hárslevelű és Rajnai Rizling ültetvényünket.

Bővül a birtok

A 0,6 hektár, 30 éves Olaszrizling ültetvényünket már együtt vásároltuk meg a meglévő területünk déli szomszédságában.

Első önálló szüretünk – kevés szőlő, ami részben a vadaknak részben a túlterhelt tőkéknek köszönhető.

január: Újratervezés

Levontuk a következtetést: a szőlőművelést, zöldmunkát teljes egészében saját kezünkbe vesszük. A megvalósítást -7 fokban kezdtük januárban a metszéssel.

május 9. egy „diákszerelem” beteljesedése

Összeházasodtunk a kertünkben. 😊 Noha nagyon hideg napunk volt, a meghívott csaknem 100 vendég egyöntetű véleménye alapján csodás, fénnyel átszőtt élmény volt mindannyiunknak.

szeptember 21. szürettel születtünk

Első értékelhető szüretünk napja. Innen ered első borunk neve is, a Napfordító
… és megszületett birtokunk neve is – Szer-Elem Szőlőskert!

Közös telepítésünk, közös vállalkozásunk sikere – Első termés a Hárslevelűből és a Rajnai rizlingből

A Hárslevelű és Rajnai rizling szűztermését szüreteltük ebben az évben.


Tanítómesterünk a Hárslevelű. A sok eső, a soraljművelés és munkaerő hiánya, a felnővő gaz miatt, a vékonyhéjú, érzékeny szőlő termésének csaknem kétharmada elveszett.

Megmutatja magát a „terroir”

Minden rosszban van valami jó is! Na meg ha elvégzed, amit el kell, akkor azért néha nyílik újabb ajtó…A Hárslevelűből gyöngyözőbort készítünk, ami a Holdfénylopó nevet kapja. A Holdfénylopó végül is nagy siker lett. Úgy döntünk, hogy a 2019-es szüretelésű Olaszrizlingből is készítünk gyöngyözőbort.

A Rajnai kezdi mutogatni mennyire jól érzi magát a területen – nagy borok reménye születik!

Az év során megismerkedünk Olivérrel, aki nagyszerű, a növények kíméletes művelésén alapuló művelési módot mutat nekünk.

Éljen a „szelíd metszés” és azóta is kiváló segítőnk Olivér!

Irány a biogazdálkodás

Ragadozó atkákat telepítettünk.

Kitűnő termés – kiváló borok

Megszületik az első, hordót is látott csendes Hárslevelünk.

Több borkóstolót is tartunk a budapesti Speakeasy Pub-ban.

december 28. Félix és Rosie

Örökbe fogadunk két menhelyi németjuhász kölyköt. Nehéz időszak, türelempróba.

Nagy szárazság – szomjas vadak

A nagy vadkár éve – kevesebb, de igazán minőségi termés! Kivéve talán a Hárslevelűnél, ahol a művelésmód váltás gondolkodóba ejtette a növényeket. A Hárslevelűnél áttértünk a Tokajban is szokásos karos művelésmódra.

Folytatjuk….

A biogazdálkodás mellett döntöttünk, a permetezés már ennek megfelelően megy.

Első borvacsoránk az ócsai Sarokház étteremben

5 fogásos menü mellé 6 féle borunkat kínáltuk.

Bár még épül a házunk…

Nomád körülmények között egy kedves barát házaspárnak megtartottuk első borkóstolónkat a hegyen… Boldog házassági évfordulót!

„Imádjuk a szőlőt, szerintem kevés ember élvezi ennyire az ott végzett kemény munkát, mint mi. Januárban a metszést például úgy tekintjük, mintha szobrászkodnánk, tulajdonképpen alkotunk, és ezt nagyon élvezzük, még akkor is, ha mondjuk mínusz 7 fokban tesszük mindezt.”

Gábor

csapatunk

Ismerj meg minket

Csatlakozz a borainkat kedvelők közösségéhez, kóstold az elsők között az új tételeket és gyere el kóstolóinkra !!

Tóth Gábor
szőlész-borász
Eredeti szakmámat tekintve közgazdász, külkereskedő vagyok. 2015-ben együtt végeztem Krisztinával a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolában. Örömmel tölt el, hogy a szőlészkedés révén visszatérhetek Édesapám paraszti gyökereihez. Mindkettőnk számára érték és fontos cél, hogy életünk „B” oldalát a lehető legteljesebb összhangban, EGYségben éljük le EGYmással és a természettel.
Szilágyi Krisztina
szőlész-borász
Eredeti szakmám okleveles üzemmérnök, közgazdász, biztonságpolitikai szakértő. 2015 nyarán szereztem meg borász bizonyítványomat a Soósban. Hálás vagyok az Életnek, hogy Gáborral együtt egy olyan szőlőbirtokot teremthetünk, amire nagyszüleim és dédszüleim is büszkék lennének.
Weingartner Olivér
szőlész-borász
A név kötelez - mondhatnánk. Szőlész-borász. Kedves barátunk és segítőnk. Sok éves tapasztalatot szerzett szőlészként és borászként Svájcban és Ausztriában mielőtt hazatért családjához. Büszkék vagyunk arra, hogy vele dolgozhatunk a szőlőnkben is és a feldolgozás során is. A „szelíd metszés” művészetét és a biogazdálkodáshoz elengedhetetlen szakértelmet, precizitást, felelős gazdálkodást köszönhetjük neki.

A borkészítés folyamata

Az ültetvénytől a palackig

Még építkezünk Ábrahámhegyen, így jelenleg a minél magasabb minőségű szőlő megtermelésére koncentrálunk, mivel úgy gondoljuk igazán jó bor csak igazán jó minőségű szőlőből készíthető. Ennek érdekében megtanultuk a szelíd metszést, ragadozó atkákat telepítettünk és 2022-ben elindultunk a biogazdálkodás rögös útján. Mostanra sikerült megtalálnunk azt a pincészetet, ahol a borásszal szoros együttműködésben tudjuk előállítani Szer-Elem borainkat.

stay connect

Join Our Mailing List