Csillagfogó 2018

3300 Ft A megadott árak tartalmazzák az ÁFA-t

A 18-as évjárat elképesztően intenzív fajtajellegéhez társul a vulkanikus talaj ásványossága. Ennél az évjáratnál már érzékelhetjük a rajnai nagyszerű palack érlelődési képességét, amit az intenzív petrolos illat- és ízjegyek mellett a kicsit viaszos, olajos textúra is jelez. Aki szereti a rajnai rizlinget és nem ijed meg a határozott fajtajegyektől érdemes megkóstolnia.

Izgalmas, ízgazdag tétel, szépen hozza a badacsonyi borvidék jegyeit. Nagyon érdemes több évjáratot összekóstolni, mert tökéletesen kirajzolódik a rajnai illat- és ízvilága és megmutatkozik az érés, gazdagodás folyamata is.

Jellemzői: „Világos citromsárga szín. Nagyon elegáns, kifejezetten citrusos illat, üdeséggel és mégis egy kis petrolos palackos érleltséggel is. Feszes szerkezetű, vibráló savtartalmú, kissé karcsú, de élénk ízvilágú bor, izgalmas fanyar utóízzel.”1

1A Vince magazin vaktesztes kóstolásán kiváló minősítést kapott.

Elfogyott

Cikkszám: csillagfogo-2018 Kategória: Címke:

Leírás

Európa egyik legrégebbi kultúrszőlője, Német (rheingaui) eredetű, első említése 1435. Bora jellegzetesen karcsú, magas savú, citrusos aromatikájú, zöldalmás, sárgabarackos, esetleg virágos ízjegyek jellemzik; minden szárazsági fokon kiváló minőségre képes, majd az évek során olajos, petrolos tónusokat is felvehet. Nálunk a vulkanikus talajon a gyümölcsösség és izgalmas háttér petrolosság gazdag beltartalommal és a a termőhely félreismerhetetlen mineralitásával párosul.

Világszerte elterjedt és népszerű, hazai területe nagyjából 1200 ha.
A mi napsütötte Körmic-dűlőnket Ábrahámhegyen talán a Rajnai rizling szereti a legjobban. Gyönyörű, évről-évre egyre teltebb, folyamatosan kiteljesedő boraink születnek már ötödik éve ebből a fajtából. Az érlelődés képessége általában is jellemző az ebből a fajtából készülő borokra, amit a mi tételeink is bizonyítanak.

Ami a szőlőt illeti, Ábrahámhegy Körmic-Berger dűlő határában, déli fekvésű, a Balatont néző, északról és nyugatról erdős dombokkal körülölelt területen fekszik az az alig több mint fél hektár, aminek kisebb része Rajnai rizling, nagyobb része a gyöngyözőbort adó Hárslevelű szőlőnk. Mindkét fajtát 2015 Mikulás napján telepítettük, így a 2018-s évjáratot az első igazán értékelhető termésnek tekintjük. Az oltványok mindkét fajtánál Andauból származnak. Ennek, a gondosan előkészített talajnak és a kézi telepítésnek köszönhetően a növények meseszerű életerővel burjánzanak. Mind a Hárslevelűn, mind pedig a Rajnain machétával (☺) végezzük a zöldmunkát, nem kevés fáradtság árán. Egyelőre nem terheljük a növényeket -még ha az erőteljes növények el is bírnák- és a későbbiekben sem tervezzük ezt. 6-7 rügyön, az egyéves hajtásokon egyelőre 1-1 fürtöt hagyunk.

A rajnai szüretnél bevárjuk a botritiszesedés beindulását. Addig várunk a szürettel, amíg a fürtök kb. 10-15%-nál már jelen van a botritisz. Érzésünk szerint ez jelentősen mélyíti, teltebbé teszi a bort. Maradék cukrot azonban egyelőre nem hagyunk.
Fajélesztős, irányított erjesztéssel dolgozunk, kóracél tartályban lefolytatva, mind az erjesztést, mind az érlelést. Az acélt azonban mielőbb elhagytuk és a szükséges derítés és szűrés után palackoztunk.

További információk

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet

8-10 °C

Alkohol tartalom

12%

Fajta

Fehér, Száraz

Űrtartalom

0,75l

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csillagfogó 2018” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük