Napfordító 2018

3800 Ft A megadott árak tartalmazzák az ÁFA-t

A 2018-s tételt egy napon át áztattuk héjon, majd irányított erjesztéssel készítettük, megőrizve a vulkanikus mineralitás mellett a fajtára jellemző almás, körtés jegyeket. Utóízében kellemesen jelennek meg a diós, mandulás aromák. Kiegyensúlyozott, kellemes savú, selymes textúrájú bor.

A 2017-es Napfordítóhoz képest, a rövidebb ideig történt héjon áztatás miatt a “fanyarság” kisebb mértékben jellemzi. Érdemes lehet a két évjáratot összekóstolni, megfigyelni a két év eltérő időjárásbéli különbségei miatt a borokban megjelenő különbségeket. Lágyabb karaktere miatt könnyedebb, inkább halakhoz, salátákhoz, baráti beszélgetésekhez ajánljuk.

Jellemzői: „Érett körtét és almát idéző, közepesen intenzív, fejlődő illat. Kóstolva telt, selymes textúrájú, élénk savtartalmú és jó arányú bor. Utóíze diós, mandulás, némileg kesernyés.”1

1 A Vince magazin vaktesztes kóstolásán kiváló minősítést kapott.

Cikkszám: napfordito-2018 Kategória: Címke:

Leírás

Nem kimondottan aromatikus fajta,közepes testtel és savtartalommal. A nevén kivül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok és nem is hasonlítanak.Közép-európai, kárpát medencei szőlőfajtának tartják. Különböző néven lehet vele találkozni a környező országokban. Horvátországban grasevinaként az ország fő szőlőfajtája kb. 8500 hektárral, Ausztriában welschriesling néven terjedt el, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha. A belőle készült borra leggyakrabban a citrusos, gyümölcsös, mandulás, zöld almás ízjegyek jellemzők.

Badacsonyban az Olaszrizling kötelező. A borvidék egyik fontos fajtája. Arra törekszünk, hogy az ábrahámhegyi adottságokat hangsúlyozva, az olaszrizlingben is előtérbe kerüljön a vulkanikus talajból eredő sósság és a lassan 40 éves, jó karban lévő ültetvényünk ízgazdagsága. Déli lejtőnkön a savakra kell vigyáznunk és törekedni a teljes beérésre. Ezt a szokásosnál határozottabb hozamkorlátozással érjük el.
Mindezeknek köszönhetően a boraink hosszú életűek és a korral egyre teltebbé, gazdagabbá válnak.

2016-ban vettük meg a 0,6 ha nagyságú szőlőt, amit 2017 óta mi művelünk. Az ültetvényt folyamatosan újítjuk fel, pótoljuk. Amikor átvettük a területet, a terhelést jelentősen csökkentettük, kevesebb, mint felére. Ez egyértelműen a minőség javára vált. Így jobban érvényesülhetnek a szerintünk kiváló talajadottságok is.

További információk

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet

8-10 °C

Alkohol tartalom

13%

Fajta

Fehér, Száraz

Űrtartalom

0,75l

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Napfordító 2018” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük