Napfordító 2017

5000 Ft A megadott árak tartalmazzák az ÁFA-t

Az elnevezés az első saját művelésű évünk utáni szüret időpontjából ered. Szeptember 21-e volt, az őszi napéjegyenlőség napja. Gábor elképzelése szerint két napon át héjon áztattuk a szőlőt, ami felerősítette a mandulás körtés fajtajelleget. Utóízében kellemesen jelennek meg a diós, mandulás aromák is. Az érés során pedig megjelentek az érett trópusi gyümölcsök is, egészen egyedivé és gazdaggá téve ezt az évjáratot. Kiváló kísérője a fűszeres távol-keleti, vagy magyar ételeknek.

Jellemzői: karakteres, virágos, citrusos, olajos, vastag textúrájú, keserű mandulás, érett trópusi gyümölcsös ízvilág

Elfogyott

Cikkszám: napfordito-2017 Kategória: Címke:

Leírás

Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. A nevén kivül semmi köze a rajnai rizlinghez. Nem rokonok és nem is hasonlítanak. Közép-európai, kárpát medencei szőlőfajtának tartják. Különböző néven lehet vele találkozni a környező országokban. Horvátországban grasevinaként az ország fő szőlőfajtája, kb. 8500 hektárral. Ausztriában welschriesling néven terjedt el, a magyarországi termőterülete pedig 3800 ha. A belőle készült borra leggyakrabban a citrusos, gyümölcsös, mandulás, zöld almás ízjegyek jellemzők.

Badacsonyban az Olaszrizling kötelező. A borvidék egyik fontos fajtája. Arra törekszünk, hogy az ábrahámhegyi adottságokat hangsúlyozva, az olaszrizlingben is előtérbe kerüljön a vulkanikus talajból eredő sósság és a lassan 40 éves, jó karban lévő ültetvényünk ízgazdagsága. Déli lejtőnkön a savakra kell vigyáznunk és törekedni a teljes beérésre. Ezt a szokásosnál határozottabb hozamkorlátozással érjük el.

Mindezeknek köszönhetően a boraink hosszú életűek és a korral egyre teltebbé, gazdagabbá válnak.
2016-ban vettük meg a 0,6 ha nagyságú szőlőt, amit 2017 óta mi művelünk. Az ültetvényt folyamatosan újítjuk fel, pótoljuk. Amikor átvettük a területet, a terhelést jelentősen csökkentettük, kevesebb, mint felére. Ez egyértelműen a minőség javára vált. Így jobban érvényesülhetnek a szerintünk kiváló talajadottságok is.

További információk

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet

8-10 °C

Alkohol tartalom

12,5%

Fajta

Fehér, Száraz

Űrtartalom

0,75l

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Napfordító 2017” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük